Herstellen relatie met Turkije prioriteit voor Poetin

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn Russische collega Vladimir Poetin zijn dinsdag in gesprek gegaan in Sint-Petersburg. De twee spraken na afloop hun hoop uit voor een spoedig herstel van de relatie tussen de landen.

Volgens een woordvoerder van Erdogan was de stemming na de ontmoeting "zeer positief". Voorafgaand aan het gesprek zei de Turkse president dat er "een andere tijd aankomt, waarin solidariteit tussen de landen kan helpen bij het oplossen van problemen in de regio", meldt persbureau Reuters.

Ook Poetin zei klaar te zijn voor het verbeteren van de relatie tussen zijn land en Turkije. Het bezoek van zijn Turkse ambtsgenoot laat volgens Poetin zien "dat we onze dialoog willen herstarten en onze relatie herstellen".

De Russische president zei na afloop dat het herstellen van de relatie prioriteit heeft. De samenwerking moet weer zo worden als voor de diplomatieke crisis tussen de twee landen. Rusland zal de huidige sancties daarom stap voor stap afbouwen.

Ter aanvulling zei de Russische minister van Economie dat Rusland zijn markten voor Turkse voedselimport mogelijk aan het eind van het jaar weer opent. Er zijn dan wel eerst kwaliteitschecks nodig.

Chartervluchten

De landen spraken in 2015 het doel uit om de onderlinge handel een omvang van 100 miljard dollar te laten bereiken. Dat doel is opnieuw bevestigd.

Ook wil Poetin dat Russische chartervluchten "in de toekomst" weer naar Turkije zullen gaan vliegen. Hij noemt het ook mogelijk dat meningsverschillen over de aanpak in Syrië besproken gaan worden.

De twee landen hebben het gezamenlijke doel om de crisis in Syrië op te lossen. "Ik denk dat het mogelijk is om onze visie hierover bij te schroeven", zei Poetin tegen journalisten. 

Video: Erdogan en Poetin ontmoeten elkaar na maandenlange diplomatieke crisis

Nuttig

Ook Erdogan noemde de samenkomst met Poetin nuttig. De relatie tussen de twee landen is volgens hem sterker geworden en beter bestand tegen crisis. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt op het gebied van economie, defensie en politiek.

Erdogan bedankte Rusland ook voor het telefoontje dat hij kreeg na de mislukte couppoging en zei dat het "zijn volk gelukkig maakte". De Russische leider reageerde daar op en zei "altijd categorisch tegen pogingen tot onconstitutionele acties" te zijn.

Turkije en Rusland belandden vorig jaar in een diplomatieke crisis toen Turkije een Russische straaljager neerhaalde.

Relaties

Het bezoek van Erdogan aan Rusland komt op een moment dat de relatie tussen Turkije en zowel Europa als de Verenigde Staten is aangetast. Europa heeft sceptisch gereageerd op het handelen van Erdogan na de mislukte couppoging.

De VS moet besluiten of zij Fethullah Gülen gaan uitleveren. De beweging van de geestelijke zit volgens de Turkse president achter de couppoging.

Duizenden vermeende aanhangers van Gülen werden in Turkije ontslagen, van docenten en wetenschappers tot ambtenaren en journalisten. Nog 16.000 van hen zitten vast, zo werd dinsdag bekend.

Lees meer over:
Tip de redactie