Eerste luchtaanvallen Saudi-Arabië in Jemen in drie maanden

De door Saudi-Arabië aangevoerde internationale coalitie heeft voor het eerst in drie maanden luchtaanvallen uitgevoerd op de hoofdstad van Jemen.

De aanvallen volgen op mislukte vredesgesprekken die afgelopen weekend plaatsvonden. De coalitie zou meer dan dertig aanvallen hebben uitgevoerd, waarbij meerdere doden en gewonden zijn gevallen.

Volgens bronnen werd de omgeving rond het presidentiële gebouw gebombardeerd, evenals een basis van de Republikeinse Garde; een groep die loyaal is aan de gevluchte president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

De basis ligt in de buurt van het internationale vliegveld van de hoofdstad Sanaa. De internationale coalitie zou daarom ook de sluiting van de luchthaven hebben geëist.

Ook in andere gebieden rond Sanaa zouden aanvallen zijn uitgevoerd. Hierbij zouden vooral burgerdoelen zijn geraakt.

Video: Luchtaanvallen in Jemen

Hadi

De luchtaanvallen van de coalitie zijn gericht tegen groepen die strijden tegen de internationaal erkende regering van de gevluchte president Hadi. 

De tijdens de eerdere Arabische lente afgezette president Ali Abdullah Saleh speelt op de achtergrond echter nog steeds een grote rol. Hij zou er alles aan doen om de Houthi’s in het zadel te helpen. 

Zo claimde de omstreden ex-president eind juli nog een akkoord te hebben bereikt met de Houthi-rebellen over het bestuur van het land. Saleh zou Jemen met de Houthi-rebellen beurtelings willen besturen. 

De internationaal erkende president Hadi noemde dit destijds een couppoging. 

Vredesgesprekken

Onder leiding van de VN wordt al lange tijd gepoogd een vredesakkoord te sluiten, maar ook de laatste gesprekken liepen op niets uit.

De burgeroorlog duurt al bijna anderhalf jaar en heeft aan duizenden mensen het leven gekost. Meer dan twee miljoen mensen raakten ontheemd en hebben beperkt toegang tot humanitaire hulp. Ook vanwege de aanwezigheid van andere milities is de bevolking vaak het slachtoffer van geweld.

Jemen wordt onder andere gezien als een bolwerk van al-Qaeda en Islamitische Staat.

Lees meer over:
Tip de redactie