Pakistaanse advocaten in staking na aanslag op ziekenhuis

Pakistaanse advocaten zijn dinsdag in het hele land in staking gegaan na de zelfmoordaanslag van een dag eerder bij een ziekenhuis in de zuidwestelijke stad Quetta. Daarbij kwamen zeker zeventig mensen om het leven, onder wie veel advocaten.

Volgens medische bronnen zijn bij de aanslag zestig advocaten gedood die zich voor het ziekenhuis hadden verzameld als een teken van rouw na de moord op de voorzitter van de provinciale advocatenbalie, Bilal Anwar Kasi.

Het was de laatste en dodelijkste in een reeks aanslagen tegen advocaten in Pakistan, die door sommigen worden gezien als een verlengstuk van de overheid.

Video: Tientallen doden door zelfmoordaanslag bij ziekenhuis in Pakistan

Gruweldaad

Islamitische Staat is een van de twee islamitische militante groepen die de verantwoordelijkheid voor de gruweldaad hebben opgeëist. Overheidsfunctionarissen en analisten hebben echter twijfels over de vraag of de terreurgroep daadwerkelijk achter de aanslag zat.

De voorzitter van de balie bij het Hooggerechtshof, Ali Zafar, riep de overheid op om meer te doen om advocaten te beschermen. "Een aanval op advocaten maakt een aanfluiting van de wetshandhavingsinstanties. Het ondermijnt de beloften van de staat tegen terroristen en kweekt angst onder kwetsbare burgers", zei hij.

Lees meer over:
Tip de redactie