Thaise premier bevestigt verkiezingen in november 2017

De Thaise bevolking mag volgend jaar november naar de stembus. De nieuwe regering blijft wel onder controle staan van de militaire machthebbers.

Het is voor het eerst dat premier Prayuth Chan-ocha een specifieke maand voor de volgende verkiezingen noemt. Hij was eerder al van plan om een nieuwe regering te laten kiezen in 2017 en sprak dinsdag geruchten tegen dat de verkiezingen zouden worden uitgesteld tot 2018. "Heb vertrouwen in de planning", aldus de premier dinsdag.

Voormalig legerleider Prayuth kwam in 2014 na een coup aan de macht in Thailand. Premier Yingluck Shinawatra werd kort daarvoor afgezet. Zij staat momenteel voor de rechter vanwege corruptie.

Video: Thaise premier bevestigt verkiezingen in 2017

Junta

De militaire junta houdt ondanks de verkiezingen de politieke touwtjes stevig in handen. Vorige week stemde de Thaise bevolking via een referendum in met een nieuwe grondwet die het mogelijk maakt dat militaire machthebbers bepalen wie er in de senaat komt te zitten. 

Dat betekent een prominente politieke rol voor het leger. Een ongekozen Hogerhuis mag beslissen over de benoeming van de premier. Dat hoeft geen gekozen politicus te zijn. Volgens het nieuwe statuut is ook voor elk wetsvoorstel de instemming van militairen nodig.

Ondemocratisch

Verschillende politieke partijen in Thailand noemen deze ontwikkeling ondemocratisch. Ze vinden het zorgelijk dat niet gekozen beleidsmakers het vetorecht over een gekozen regering krijgen.

Volgens de huidige regering zal de wetswijziging een stap zijn naar een stabiel politiek klimaat na een decennia van onrust met twee coups en dodelijke rellen. De uitslag van het referendum biedt de machthebbers de mogelijkheid om nog jarenlang aan het roer van Thailand te staan.

In de aanloop naar het referendum werden critici opgepakt. Kritiek uiten op de regering of het referendum is verboden in het land.

Lees meer over:
Tip de redactie