Het aantal doden bij gevechten tussen de Ethiopische politie en betogers die protesteren tegen de regering is opgelopen tot negentig. Ook zouden er honderden gewonden zijn gevallen en honderden mensen zijn opgepakt.

Dat hebben Amnesty International, bewoners en vertegenwoordigers van de Ethiopische oppositie maandag gemeld. 

In meerdere steden in de centrale regio Oromiya en in Amhara in het noordwesten gingen afgelopen weekend actievoerders de straat op. Ze riepen leuzen tegen de regering en eisten de vrijlating van actievoerders die eerder waren opgepakt. Ook riepen de demonstranten om politieke hervormingen.

Politiemensen en militairen traden hard op tegen de betogers. Ook blokkeerden de veiligheidstroepen toegangswegen tot steden waar werd betoogd. "De politie schoot met scherp op vreedzame demonstranten", volgens Amnesty International.

Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn er alleen al in de noordelijke stad Bahir Dar dertig mensen op een dag gedood. Ook zouden er honderden gewonden zijn gevallen en honderden mensen zijn opgepakt

Onlusten

Vorig jaar vielen ook al tientallen doden door onlusten in Oromiya. Bewoners kwamen toen in opstand tegen de uitbreiding van de nabijgelegen hoofdstad Addis Abeba en de daardoor dreigende onteigeningen in Oromiya.

Begin dit jaar schrapten de autoriteiten de voorgenomen onteigeningen. De rust is echter niet teruggekeerd, omdat de regering een aantal actievoerders uit Oromiya al langere tijd vasthoudt.

Video: Doden bij protesten in Ethiopië

Doden bij massale betogingen in Ethiopië
Doden bij massale betogingen in Ethiopië