De conservatieve Evan McMullin bevestigt dat hij als onafhankelijke kandidaat meedoet aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Republikeinen die zich tegen hun eigen kandidaat Donald Trump verzetten zouden McMullins kandidaatstelling financieren, aldus bronnen in Washington maandag aan NBC.

Tegenover ABC heeft de 40-jarige McMullin zijn kandidaatschap bevestigd. "In een jaar waarin Amerikanen het vertrouwen in de kandidaten van beide partijen hebben verloren, is het tijd voor een nieuwe generatie van leiders om op te staan."

"Het is nooit te laat om de juiste beslissing te nemen en Amerika verdient meer dan datgene dat Donald Trump of Hillary Clinton ons kan bieden. Ik wil me nederig kandidaat stellen om de miljoenen ontevreden Amerikanen een conservatieve keuze voor het presidentschap te bieden", aldus McMullin in een verklaring.

De Republikein McMullin heeft geen bestuurlijke ervaring. Hij was het grootste deel van zijn loopbaan werkzaam bij de terrorismebestrijdingsafdeling bij de Amerikaanse geheime dienst CIA. Zijn meest recente functie was die van beleidsdirecteur van de Republikeinse Partij in het Huis van Afgevaardigden.

Trump

McMullin zou gesteund worden door hooggeplaatste Republikeinen die het niet eens zijn met hun presidentskandidaat Donald Trump. Daarnaast heeft McMullin de steun van Better for America, een politieke non-profit die al maanden bezig is om de weg te effenen voor een conservatief alternatief voor Trump.

McMullin was op sociale media eerder kritisch over Trump. Zo noemde hij de zakenman in zijn meest recente tweet "autoritair". Eerder stelde hij op Twitter dat het bestrijden van Trump een kwestie is van "principes boven macht stellen".

In sommige staten kan McMullin officieel niet meer op het stembiljet komen. Een andere drempel is dat hij nog maar een korte periode heeft om financiële donors te werven voor een nationale campagne.

McMullin is de vijfde optant voor de presidentsverkiezingen op 8 november. Naast de belangrijkste kanshebbers Donald Trump en Hillary Clinton (Democraten) zijn ook Jill Stein (Green Party) en de Libertarische kandidaat Gary Johnson verkiesbaar.