België noemt uitzetting naar Algerije 'problematisch'

Het uitzetten van Algerijnen zonder geldige verblijfsdocumenten vanuit België stuit al jaren op obstakels. Dat zei staatssecretaris Theo Francken (Asiel en Migratie) maandag naar aanleiding van de 33-jarige Algerijn die zaterdag twee agentes neerstak in Charleroi en vervolgens werd doodgeschoten door de politie.

De man was sinds 2012 in België en hem was al twee keer bevolen het land te verlaten. Bij uitzettingen gaat het vaak om berbers en het is voor Algerije kennelijk lastig te bepalen of het Marokkanen of Algerijnen zijn, aldus Francken.

Francken pleitte ervoor dat "eindelijk" een akkoord met Algerije wordt gesloten over het terugnemen van illegalen, zoals met Marokko. Hij kondigde aan binnenkort met maatregelen te komen om meer illegalen terug te laten keren.

Zo moeten naast Air Algiers meer luchtvaartmaatschappijen mensen naar Algerije terug kunnen vliegen. De onderhandelingen daarover zijn volgens hem bijna rond. Verder wil Francken meer plaatsen creëren in gesloten (uitzet)centra.

Lees meer over:
Tip de redactie