Bij gevechten tussen de Ethiopische politie en betogers die protesteren tegen de regering, zijn afgelopen weekend tientallen mensen om het leven gekomen. 

Dat melden verschillende media, waaronder de BBC. Het dodenaantal is inmiddels opgelopen tot minstens dertig, meldt Reuters.

De meeste slachtoffers vielen in de noordwestelijke regio Bahir Dar. Ook in de hoofdstad van Ethiopië, Addis Ababa, werden protesten hard neergeslagen.

Video: Doden bij protesten in Ethopië

Vechtstokken

Betogers blokkeerden wegen en scandeerden leuzen tegen de regering, waarop de autoriteiten hard ingrepen en met vechtstokken insloegen op de menigte. De regering heeft alle vormen van protest verboden en de toegang tot sociale media geblokkeerd. Toch gingen betogers zondag op verschillende plekken in het land voor de derde dag op rij de straat op. 

De belangrijkste etnische groepen in Ethiopië, de Amhara en de Oromo, protesteren onder meer tegen mensenrechtenschendingen en de ongelijke verdeling van de welvaart.

De premier van Ethiopië, Haile Mariam Desalegn, stelde vrijdag dat de protesten een "bedreiging voor de nationale eenheid" vormen. Hij riep agenten op hard in te grijpen.