Keizer Akihito van Japan vreest dat hij zijn ambt niet meer kan uitoefenen vanwege zijn hoge leeftijd en gezondheid. Dat heeft hij maandagochtend in een toespraak aan zijn volk medegedeeld.

De keizer vindt dat hij zijn werk niet meer goed kan doen. Hij heeft al jaren last van zijn gezondheid. Zo onderging hij een hartoperatie en is hij behandeld voor prostaatkanker. 

Akihito heeft veel nagedacht over de rol die een keizer volgens de constitutie zou moeten bekleden. "Met mijn hoge leeftijd en fysieke problemen maak ik me zorgen dat ik mijn taken niet meer kan vervullen."

Akihito vindt het 'niet mogelijk' voor een keizer om de constitutionele functie in beperkte mate uit te voeren. Hij hoopt op begrip van het Japanse volk.

Het is vrij uniek dat de keizer het volk op deze manier toespreekt. Akihito deed dit een keer eerder toen Japan werd getroffen door een aardbeving, tsunami en nucleaire ramp in maart 2011. 

Bekijk de toespraak

Geruchten

Vorige maand meldde de Japanse publieke omroep NHK dat de 125ste keizer van het land binnen enkele jaren af wil treden. De videoboodschap van maandag werd vorige week aangekondigd.

De keizer van Japan is in naam nog hoofd van de staat, maar speelt verder nauwelijks een politieke rol. De functie van de moderne Japanse keizer staat in de constitutie omschreven als 'het symbool voor eenheid van het volk'.

Akihito zei daarom niet direct dat hij af wil treden omdat dit als politieke bemoeienis kan worden geïnterpreteerd. "Het woord 'abdicatie' zal hij nooit gebruiken", zegt de hoofdredacteur van NHK vlak voordat de videoboodschap werd uitgezonden.

Ongebruikelijk

Het is hoogst ongebruikelijk voor een Japanse keizer om af te treden. Tweehonderd jaar geleden gebeurde dat voor het laatst. Bijna alle keizers van het eeuwenoude hof bleven op de troon tot hun overlijden. 

Er moet zelfs een wet worden gewijzigd om de abdicatie van Akihito mogelijk te maken. Een voortijdig aftreden komt niet voor in de Japanse wetten. 

Opiniepeilingen onder Japanners tonen aan dat een grote meerderheid sympathie heeft voor de wens van de keizer. De Japanse premier Shinzo Abe geeft naar verwachting later maandag een toespraak.

Goddelijkheid

Akihito besteeg op 7 januari 1989 de troon en was de eerste Japanse keizer die niet als 'god' aantrad. Zijn vader Hirohito had in zijn verklaring voor de menselijkheid in 1946 de goddelijkheid van de Japanse keizer geschrapt.

Sinds de afzetting van de sjah van Iran in 1979 is Japan het enige land ter wereld dat een regerende keizer heeft.