Ruim drie miljoen Turken verzamelden zich zondagmiddag op verzoek van president Recep Tayyip Erdogan in Istanbul om hun verontwaardiging over de mislukte couppoging te onderstrepen. Velen betuigden hun aanhankelijkheid aan de president, die op spandoeken "een godsgeschenk" werd genoemd.

De bijeenkomst moet de eendracht tonen die het Turkse volk tijdens en na de verijdelde coup aan de dag heeft gelegd. Erdogan nodigde daartoe ook de nationalistische en kemalistische oppositie dringend uit.

Het was de eerste keer in tientallen jaren dat grote Turkse oppositiepartijen deelnamen aan een manifestie waarin steun werd betuigd aan de regering.

Voor aanhangers van Fethullah Gülen, de geestelijke die volgens de regering het brein was achter de mislukte staatsgreep, was echter op de manifestatie en in Turkije geen plaats, verklaarden alle partijen eensgezind.

Ook de Koerdisch-gezinde HDP, de derde partij in het Turkse parlement, was niet uitgenodigd. Dat leidde tot boze reacties van aanhangers van de partij.

Erdogan

Erdogan kwam zelf per helikopter naar de demonstratie. Ruim vijftienduizend agenten zijn aanwezig om de demonstratie te begeleiden.

Erdogan haalde tijdens zijn toespraak op de manifestatie uit naar de Duitse autoriteiten, die hem eerder niet toestonden zijn aanhangers in Keulen toe te spreken per videoverbinding. Volgens de president kregen militante Koerden die mogelijkheid wel.

"Waar is de democratie", vroeg Erdogan zich hardop af. "Laat ze de terroristen maar koesteren. Dat komt nog wel bij ze terug." De president herhaalde ook bereid te zijn de doodstraf weer in te voeren, mits een meerderheid van het Turkse parlement daar een voorstander van is.

Video: Turken demonstreren tegen coup

Miljoenen Turken demonstreren tegen coup in Istanbul
Miljoenen Turken demonstreren tegen coup in Istanbul

Demonstratie

Twee weken geleden werd ook al een soortgelijke demonstratie gehouden op het Taksimplein in Istanbul. Daar kwamen duizenden Turken op af. Een demonstratie in de Duitse stad Keulen trok veertigduizend bezoekers.