De man die zaterdagmiddag bij een kapmesaanval twee politieagentes verwondde in Charleroi, was een 33-jarige Algerijn. IS heeft de aanval zondag opgeëist.

De man verbleef sinds 2012 in België en had een strafblad, zegt het Belgische Openbaar Ministerie zondag.

Een dag eerder viel de man twee agentes aan bij de ingang van een politiebureau in Charleroi. Hij riep daarbij 'Allahu Akbar' (god is de grootste). De aanvaller werd doodgeschoten.

De agentes zijn zondagavond uit hun kunstmatige coma gehaald. Hun toestand is stabiel. Zij raakten door de aanval gewond in hun gezicht en nek.

Huiszoekingen

De Belgische politie deed zondag doorzoekingen in twee huizen in Charleroi, maar daarover zijn geen details bekendgemaakt.

België heeft na de aanval extra veiligheidsmaatregelen genomen. De Belgische premier Charles Michel keerde zondagochtend terug van zijn vakantieadres in Frankrijk.

IS

Het aan IS gelieerde persbureau Amaq heeft zondagmiddag een verklaring naar buiten gebracht waarin de terreurgroep de aanval opeist.

Illegaal

De man verbleef illegaal in België. Hij was volgens staatssecretaris Theo Francken (Asiel en Migratie) al twee keer opgedragen het land te verlaten.