Frankrijk onderzoekt of het een Europees arrestatiebevel kan uitvaardigen voor de zwager van een aanslagpleger van Charlie Hebdo. Het land vermoedt dat de 20-jarige Mourad Hamyd zich wil aansluiten bij Islamitische Staat.

Hamyd is de zwager van Cherif Kouachi, één van de daders van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs op 7 januari 2015. Kouachi werd een paar dagen later gedood tijdens een vuurgevecht met de politie.

Uit documenten blijkt dat de Franse veiligheidsdiensten Hamyd al een tijd in de gaten hielden. Hij werd op 25 juli door familie als vermist opgegeven.

Volgens de Franse krant Le Journal du Dimanche zit Hamyd momenteel vast in Bulgarije, nadat hij bij de Turkse grens werd tegengehouden. Mogelijk was hij onderweg naar Irak of Syrië om zich bij IS aan te sluiten.

Betrokkenheid

Na de aanslag bij Charlie Hebdo werd Hamyd nog ondervraagd door de politie. Hamyd werd lange tijd gezien als een van de hoofdverdachten van de aanslag op Charlie Hebdo, maar zijn betrokkenheid kon niet worden bewezen. Bij de aanslag op het satirische blad kwamen zeventien mensen om het leven.

De afgelopen jaren heeft Frankrijk te maken gehad met meerdere dodelijke aanslagen. In juli reed een man met zijn vrachtwagen in de Zuid-Franse stad Nice in op het publiek en doodde daarbij 84 mensen.

Video: Franse politie op jacht naar schutters Charlie Hebdo

Zoektocht naar de Charlie Hebdo-schutters
Zoektocht naar de Charlie Hebdo-schutters