Syrische rebellen hebben de belegering van de stad Aleppo door het regeringsleger doorbroken.

Dat heeft de Syrische Nationale Coalitie, een samenwerkingsverband van de oppositie gemeld, aldus de Arabische nieuwszender al-Jazeera zaterdag. Staatsmedia ontkennen de opmars door de rebellen.

De opstandige groep Ahrar al-Sham meldde dat rebellen de wijk Ramosa aan de zuidwestkant van Aleppo onder controle hebben gekregen. Daardoor zouden ze de ''route naar de stad hebben vrijgemaakt''. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hebben de strijders die de door de belegering zijn gebroken contact gelegd met opstandelingen die in het oostelijke deel van de belegerde stad zitten.

Het Syrische regeringsleger omsingelde de noordelijke stad Aleppo half juli. In het door rebellen gecontroleerde oostelijke deel zijn naar schatting 250.000 burgers.

Bekijk beelden van de vermeende aanval:

Syrische rebellen nemen basis in Aleppo over
Syrische rebellen nemen basis in Aleppo over

Ziekenhuis

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten repte ook van een luchtaanval op een ziekenhuis in de stad Meles in het noordwesten van het land zaterdag. Er zouden tien doden zijn gevallen, onder wie kinderen. Het is niet bekend wie de luchtaanval heeft uitgevoerd. Meles ligt op 15 kilometer afstand van Idlib, een belangrijk bolwerk van rebellen die vechten tegen het regime van president van Bashar al-Assad.

Bevoorradingsroute

Twee maanden geleden werd de operatie om de stad in het noorden van Syrië te bevrijden gestart.

Manbij is een belangrijk bastion van IS in Syrië. Het ligt aan de cruciale bevoorradingsroute van Turkije naar de officieuze IS-hoofdstad Raqqa en aan een hoofdweg die de rivier de Eufraat oversteekt.