In een toenaderingspoging tot het Republikeinse partijbestuur heeft presidentskandidaat Donald Trump vrijdag (lokale tijd) alsnog zijn steun uitgesproken voor partijgenoot Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

De beslissing is opmerkelijk, omdat Trump eerder deze week nog zei er niet klaar voor te zijn en zijn bewondering uitsprak voor een opponent van Ryan.

"Ik heb een Republikeinse Senaat en Huis van Afgevaardigden nodig om alle veranderingen door te voeren die nodig zijn", zei Trump vrijdag tijdens een bijeenkomst in Wisconsin, de thuisstaat van Ryan. Om herkozen te worden als Congreslid moet die vrijdag eerst een voorverkiezing binnen zijn eigen partij winnen.

Zijn tegenstander is de zakenman Paul Nehlen, een enthousiaste aanhanger van Trump. Door de spanningen tussen hem en Trump bleef Ryan weg van de bijeenkomst. Nehlen was wel aanwezig.

McCain

Ook schaarde de New Yorkse vastgoedmagnaat zich achter voormalig Republikeinse presidentskandidaat John McCain en Kelly Ayotte. Die laatste werd door Trump "een rijzende ster" genoemd.

Eerder had Trump geweigerd zijn steun uit te spreken voor beide senatoren in hun verkiezingsstrijd, omdat ze zwak en trouweloos zouden zijn. "We zullen meningsverschillen hebben, maar wel als vrienden", aldus Trump vrijdag.

De draai van Trump komt na een week waarin zijn campagne werd geplaagd door verschillende 'problemen' en hij in de peilingen verder achter kwam te liggen op zijn tegenstreefster Hillary Clinton. Zo kreeg Trump veel kritiek over zijn negatieve uitlatingen over twee ouders van een gesneuvelde Amerikaanse soldaat.