Nederlanders die dit weekend op vakantie gaan of terugkeren, moeten rekening houden met flinke files. Frankrijk bereidt zich voor op de tweede "zwarte zaterdag", dit keer ook door terugkerend vakantieverkeer. 

De eerste files worden daar al (ruim) voor 6.00 uur verwacht, zo waarschuwen de ANWB en de VID.

Vorig jaar stond op de tweede zwarte zaterdag 972 kilometer file, net geen record. De oorzaak was toen het slechte weer.

Dit jaar wordt iets minder drukte verwacht. Grootste knelpunten zijn de A7 (Autoroute du Soleil), de A10 Parijs-Orléans-Spaanse grens en de A71/A75 door het midden van Frankrijk.

Op de Duitse wegen wordt eveneens veel verkeersdrukte verwacht. Daar gooien wegwerkzaamheden roet in het eten. Ook het vakantieverkeer in Oostenrijk, Zwitserland en Italië moet rekenen op files.

België

Nederlanders die terugkeren van vakantie staan op de Belgische E19 al in de nacht van vrijdag op zaterdag in de file. Door wegwerkzaamheden moest het verkeer rekening houden met een uur vertraging, er staat een file van negen kilometer.

Tussen Antwerpen en Nederland is tot zeker zaterdagmiddag maar één rijstrook beschikbaar. De VID raadt aan de E19 te mijden en vanaf Antwerpen filevrij de route via Bergen op Zoom (A12) te volgen.