Het ANC van president Jacob Zuma heeft woensdag tijdens de regionale verkiezingen in Zuid-Afrika een historisch verlies geleden.

De regeringspartij dreigt de macht te verliezen in handelsstad Johannesburg en in de regio rond hoofdstad Pretoria, zo kan worden geconcludeerd nadat 98 procent van de stemmen zijn geteld.

De definitieve uitslag volgt zaterdag.

De Democratische Alliantie (DA), de liberale uitdager van het ANC, lijkt de grote winnaar te worden in Zuid-Afrika. De partij was al de grootste in Kaapstad, maar krijgt nu naar alle waarschijnlijkheid ook verantwoordelijkheid over  Johannesburg en Pretoria. 

Een andere winnaar is de radicale, nationaal-populistische EFF van politicus Julius Malema. Hij is een van de felste critici van de president en diens beleid. Het nog jonge EFF haalde iets minder dan tien procent van de stemmen.

Het ANC, het Afrikaans Nationaal Congres, heeft sinds de afschaffing van de apartheid in de jaren negentig altijd geregeerd zonder oppositie. Voor het eerst komt het ANC op een landelijk gemiddelde van onder de zestig procent.