De Duitse autoriteiten roepen alle patiënten van de Klaus Ross Kliniek op zich te melden, ook degenen die al langer geleden zijn behandeld. Voor alle cliënten van de alternatieve kankerkliniek bestaat een "concreet gezondheidsrisico".

Dat staat in een gezamenlijke verklaring van de Duitse, Nederlandse en Belgische politie

Aanleiding voor de oproep is het overlijden van drie mensen die zich onlangs in de kliniek hebben laten behandelen. Het zijn een 43-jarige vrouw en een 55-jarige man uit Nederland en een 55-jarige vrouw uit België. Twee Nederlandse vrouwen liggen nog in het ziekenhuis.

Waaruit het genoemde gezondheidsrisico precies bestaat, is nog niet bekend omdat medisch onderzoek nog moet uitwijzen waardoor de drie zijn overleden. 

De politie in Mönchengladbach en het Openbaar Ministerie Krefeld zijn een onderzoek begonnen. Nederlanders kunnen zich melden bij de Nederlandse politie.

Klaus Ross heeft zijn kliniek in Bracht sinds 2014, met vergunning verleend door de regionale overheid in Krefeld. Volgens die vergunning mag hij infusen en injecties toedienen. De kliniek ligt net over de grens in het Duitse Bracht en richt zich hoofdzakelijk op Nederlanders.

Aangifte

De Duitse inspectie voor de gezondheidszorg uit Darmstadt heeft inmiddels aangifte gedaan tegen Klaus Ross. Hij zou geen hulp hebben ingeroepen na het ontstaan van complicaties bij drie van zijn patiënten.

De alternatief genezer zou de patiënten in zijn kliniek een infuus met glucoseblokkers hebben toegediend om kankercellen te doden, dat laat een van de nabestaande weten. Na de behandeling voelden de patiënten zich ziek. In plaats van ze door te verwijzen naar een ziekenhuis, een reguliere arts of andere hulp in te schakelen, diende Ross ze volgens de inspectie vitamines toe. In de dagen erna overleden de drie patiënten.

Dossiers

In opdracht van het Openbaar Ministerie in Krefeld werd de kliniek van Ross vorige week vrijdag doorzocht. Daarbij werden onder meer patiëntendossiers gelicht. Na inzage daarin deed de Viersense Inspectie aangifte.

Hangende het onderzoek moet Klaus zijn werkzaamheden staken.