Onbekenden hebben een explosief afgevuurd op het parlementsgebouw in Kosovo. Niemand raakte gewond, wel liep het gebouw schade op.

Volgens lokale media zouden twee personen op een motor een granaat hebben afgevuurd op het gebouw. De politie kan dit echter nog niet bevestigen. De omgeving van het parlement werd na de explosie afgesloten door speciale politie-eenheden.

In Kosovo heerst al langer onrust. Sinds ongeveer een jaar zijn de politieke spanningen hoog. Oppositieleden hebben meerdere malen traangas gebruikt binnen parlementsgebouw, uit protest over autonomie-afspraken met betrekking tot de Serviërs in het land.

Video: Onbekenden vuren explosief af op parlementsgebouw in Kosovo

Onbekenden vuren explosief af op parlementsgebouw Kosovo
Video
Onbekenden vuren explosief af op parlementsgebouw Kosovo

Onrust

Eerder deze week werd het parlement gevraagd een grensafspraak met Montenegro te bekrachtigen. Verschillende oppositiepartijen zijn tegen die afspraak omdat Kosovo daardoor ongeveer achtduizend hectare kwijtraakt. 

Schengen

Een grensakkoord met Montenegro is nodig voor Kosovo om visumvrij te mogen reizen binnen de Schengen-landen. Andere landen in de regio hebben die regeling al getroffen. 

Kosovo verklaarde zichzelf onafhankelijk in 2008, maar verschillende landen erkennen dit nog altijd niet. Onder de landen die Kosovo niet erkennen, zijn vijf EU-lidstaten: Spanje, Cyprus, Roemenië, Griekenland en Slovenië.