Bij de oorlog die woedt tussen verschillende gewapende partijen in Jemen, hebben Houthi-rebellen burgers gebruikt als menselijk schild. Dat is een van de constateringen van een VN-rapportage over de burgeroorlog in het land.  

Ook de alliantie onder leiding van Saudi-Arabië maakt zich volgens het rapport schuldig aan het schenden van mensenrechten. Zo worden er bombardementen op burgers gerapporteerd.  

Het rapport is een overzicht van het afgelopen halfjaar en wordt aangeboden aan de VN-Veiligheidsraad. De Veiligheidsraad moet bepalen of er verdere sancties nodig zijn tegen partijen die de stabiliteit in Jemen bedreigen. 

Geldstromen

Het is moeilijk om betrouwbare informatie uit Jemen te krijgen. Het is de opstellers van het rapport niet gelukt om het land zelf te bezoeken omdat dit onmogelijk bleek. 

De waarnemers hebben op een afstand wel meer inzicht verkregen over de financiering van het conflict. Zo bleek dat de Houthi-rebellen per maand tenminste honderd miljoen Amerikaanse dollar van de centrale bank van Jemen hebben gebruikt om de troepen te kunnen financieren. 

Verder wordt gevreesd voor een machtsstrijd tussen Islamitische Staat en al-Qaida, die zich ook in het conflict hebben gemengd. Islamitische Staat zou in maart en april van dit jaar enorme geldbedragen hebben ontvangen om meer mensen te kunnen rekruteren. Waar het geld vandaan kwam, is niet bekend. 

Burgeroorlog

Ongeveer anderhalf jaar geleden braken gevechten uit tussen Houthi-rebellen en aanhangers van de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi. Een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië steunt de regeringsgezinden. 

Het conflict heeft meer dan 6400 mensen het leven gekost. Zo'n 2,5 miljoen mensen raakten ontheemd.