Het aantal damherten in Noord- en Zuid-Holland is dit jaar met 29 procent gestegen. Vorig jaar leefden er in de duingebieden tussen Den Haag en IJmuiden 3800 damherten, dit jaar zijn er tot nu toe al 4800 geteld.

Dat melden faunabeheerders in beide provincies donderdag. De toename is opmerkelijk.

Sinds 2003 zijn tal van maatregelen genomen om de populatie damherten in duingebieden binnen de perken te houden. De dieren veroorzaken schade aan natuur en landbouw. Bovendien komt de verkeersveiligheid in het gedrang door de vele aanrijdingen tussen auto en dier.

"Het plaatsen van hekken, rasters, wildroosters en, sinds 2010, het afschieten van herten buiten de leefgebieden zijn echter onvoldoende effectief gebleken", aldus de faunabeheerders. Ze hebben een plan ingediend om de populatie de komende vijf jaar terug te dringen door 800 tot 1000 damherten af te schieten.

Tegen de vergunningen die de provincies Noord- en Zuid-Holland hiervoor hebben verleend, hebben natuurorganisaties bewaar gemaakt. Over enkele weken doet de rechtbank uitspraak.

Afschieten

In november kregen boswachters toestemming om de komende jaren duizenden damherten afschieten in de duingebieden tussen IJmuiden en Den Haag. 

In het gebied, dat ook bekendstaat als de Amsterdamse Waterleidingduinen, leven momenteel ongeveer 3.800 damherten. De populatie groeit flink door de geboorte van nieuwe kalveren.

Door het afschieten moet de populatie in 2020 zijn teruggebracht tot duizend dieren. De schatting is dat er de eerste tijd duizend damherten per jaar worden gedood.