De 19-jarige man die woensdagavond in Londen een zestigjarige vrouw doodstak en vijf anderen verwondde, deed dit naar alle waarschijnlijkheid als gevolg van psychische problemen. Er is geen bewijs gevonden dat hij was geradicaliseerd.

"Uit alles blijkt dat de aanval het gevolg is van psychische problemen", aldus commissaris Mark Rowley. "De aanval was niet gepland en de slachtoffers zijn willekeurig gekozen." 

Er werd onderzocht of er mogelijk een terroristisch motief ten grondslag lag aan de daad van de man, maar dit wordt inmiddels uitgesloten.

De man komt uit Noorwegen en heeft een Somalische achtergrond, zo meldt de politie donderdag. De vrouw van zestig die overleed na te zijn neergestoken, kwam uit Amerika. De andere gewonden hebben de Spaanse, Israëlische, Australische en Britse nationaliteit.

Agenten kregen om 22.33 uur een melding binnen over een steekpartij. Een 19-jarige man stak met een mes om zich heen op Russell Square. Vijf mensen raakten gewond, inmiddels hebben drie daarvan het ziekenhuis verlaten en blijven er nog twee opgenomen.

De dader kon enkele minuten na de steekpartij door de politie worden aangehouden. Agenten moesten een stroomstootwapen gebruiken bij zijn aanhouding.

Er zijn extra politie-eenheden ingezet in het gebied. De extra inzet zal ook donderdag overdag zichtbaar zijn in de stad.

Video: Steekpartij in centrum van Londen

Dode en gewonden na steekpartij in centrum van Londen
Dode en gewonden na steekpartij in centrum van Londen

Reactie

Donderdag werd al bekend gemaakt dat in een reactie op de aanslagen op het Europese vasteland, Londen het aantal gewapende politiemensen op straat uitbreidt met zeshonderd man. Het aantal gewapende agenten in de Londense straten komt daarmee op 2.800.

Khan

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, zegt in een reactie dat de veiligheid van de Londenaren zijn topprioriteit is.

"Ik vraag alle Londenaren kalm en waakzaak te blijven. Meld verdachte zaken alsjeblieft bij de politie. We spelen allemaal een cruciale rol in het beschermen van Londen", aldus Khan.