Een vrouw van in de zestig is woensdagavond om het leven gekomen bij een steekpartij in het centrum van Londen. Ook zijn zeker vijf mensen gewond geraakt.

Agenten kregen om 22.33 uur een melding binnen over een steekpartij. Een 19-jarige man stak met een mes om zich heen op Russell Square. Van de gewonden hebben inmiddels drie mensen het ziekenhuis verlaten en blijven er nog twee opgenomen.

De dader kon enkele minuten na de steekpartij door de politie worden aangehouden. Agenten moesten een stroomstootwapen gebruiken bij zijn aanhouding.

Video: Dode en gewonden na steekpartij in Londen

Dode en gewonden na steekpartij in centrum van Londen
Dode en gewonden na steekpartij in centrum van Londen

Motief

Het motief van de man is nog onduidelijk. Er wordt onderzocht of het gaat om een terroristische daad. Ook de mentale gesteldheid van de man wordt als "significante factor" gezien in het onderzoek. Hij zou psychische problemen hebben.

Er zijn extra politie-eenheden ingezet in het gebied. De extra inzet zal ook donderdag overdag zichtbaar zijn in de stad.

Donderdag werd al bekend gemaakt dat in een reactie op de aanslagen op het Europese vaste land, Londen het aantal gewapende politiemensen op straat uitbreidt met zeshonderd man. Het aantal gewapende agenten in de Londense straten komt daarmee op 2.800.

Khan

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, zegt in een reactie dat de veiligheid van de Londenaren zijn topprioriteit is.

"Ik vraag alle Londenaren kalm en waakzaak te blijven. Meld verdachte zaken alsjeblieft bij de politie. We spelen allemaal een cruciale rol in het beschermen van Londen", aldus Khan. 

2005

Russell Square was in 2005 doelwit van terrorisme. Tijdens de aanslagen die islamitische extremisten op 7 juli van dat jaar in Londen pleegden, vielen ter hoogte van het plein de meeste slachtoffers.

26 mensen kwamen om het leven toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies in een metro. In totaal vielen door de aanslagen in het openbaar vervoer 52 doden.