Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten onthield zich woensdag van principiële uitspraken over de vraag of transgenders wel of niet zelf mogen beslissen over welk toilet zij gebruiken.

De zaak was aangespannen door een zeventienjarige scholier.

Gavin Grimm werd geboren als meisje, maar voelt zich jongen. Toen hij zijn school daarover informeerde, was er eerst niets aan de hand. Na een anonieme klacht over zijn gebruik van het jongenstoilet kwam de kwestie echter terecht bij een overkoepelend schoolbestuur.

Dat verklaarde de jongens-wc's verboden terrein voor Grimm. Hij moest naar een nieuwe uniseks-wc. Discriminatie, vonden de scholier en een burgerrechtenorganisatie. Ze stapten naar de rechter en wonnen de zaak.

Doordat het schoolbestuur verder procedeerde, kwam de kwestie voor de hoogste rechter. In een tussenuitspraak heeft die nu besloten dat Grimm zich voorlopig aan de regels moet houden. Over de toiletkwestie lopen namelijk nog talloze andere rechtszaken.

President Barack Obama besloot in mei dat scholen alle leerlingen zelf moeten laten kiezen, maar 23 staten hebben daar beroep tegen aangetekend. Een rechter legde uit dat hij "de status quo voor nu wil bewaren", zodat het hof de regelgeving later in zijn geheel kan beoordelen.