De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern wil voorstellen om de gesprekken met Turkije over toetreding tot de EU te beëindigen.

Dat zei hij in een interview met de Oostenrijkse omroep ORF.

De 50-jarige sociaaldemocraat van de SPÖ wil graag om tafel met Europese leiders, die net als Kern onder meer hun zorg hebben geuit over het keiharde optreden van de Turkse president Erdogan na de mislukte coup in juni.

"We moeten allemaal op de reset-knop drukken als het gaat over Turkije. Ik denk dat gesprekken over toetreding op dit moment nog het meest lijken op diplomatieve fictie", aldus Kern.

"In Turkije is te weinig sprake van een democratie. Daarnaast is ook de Turkse economie ver van wat het zou moeten zijn.”

Kern heeft aangegeven op 15 september het onderwerp te willen bespreken, als de Europese Raad weer samenkomt in Brussel. "We zullen een alternatief moeten bedenken."

Vluchtelingenakkoord

Eerder deze week sprak de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel zich al uit in de kwestie. Hij meende dat Duitsland en de EU zich onder geen beding moesten "laten chanteren" door Turkije.

Die reactie volgde op opmerkingen van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu, die in een interview had gedreigd dat Turkije het vluchtelingenakkoord van afgelopen maart met de EU opblaast als Europa niet uiterlijk in oktober de visumplicht voor Turken opheft.

De Europese Commissie herhaalde maandag dat niet aan de voorwaarden wordt getornd. Brussel verleent steun en expertise aan Turkije om ze te vervullen, zei een woordvoerster.

Afgelopen juni was aan een handvol van de 72 voorwaarden nog niet voldaan, waaronder aanpassing van antiterreurwetten. De volgende voortgangsrapportage komt in september.

Wanneer de visumplicht wordt afgeschaft, hangt af van Turkije, de lidstaten en het Europees Parlement, aldus de zegsvrouw. Het succes van de vluchtelingendeal is volgens commissievoorzitter Jean-Claude Juncker "fragiel"