President Barack Obama heeft de straffen van meer dan tweehonderd gevangenen in de Verenigde Staten omgezet naar lichtere gevangenisstraffen. Daaronder vallen ook 67 levenslang gestraften.

Het is volgens Fox News het grootste aantal strafverlichtingen dat in één dag door een Amerikaanse president is doorgevoerd in zo'n honderd jaar.

De beslissing volgt op de reeks strafherzieningen en gratieverleningen waarmee Obama twee jaar geleden startte. Het maakt onderdeel uit van zijn steun voor het "clementieproject", waarbij straffen worden herzien die in het huidige tijdperk niet meer passen. Te denken valt aan drugsgerelateerde straffen die hoog zijn uitgevallen.

Verhouding

De Amerikaanse president betoogt al langer dat het aantal gevangenen in de Verenigde Staten in verhouding tot het bevolkingsaantal hoger is dan in alle andere moderne democratieën. In totaal heeft hij nu 562 strafverlichtingen opgelegd, inclusief de 214 van woensdag.

Justitie verwacht dat Obama zijn laatste vijf en een halve maand als president zal gebruiken om meer verlichtingen van straffen door te voeren. 

Obama heeft alleen bevoegdheid tot gratieverlening bij de federale gevangenissen. Daar zit slechts 10 procent van de meer dan 2 miljoen gevangenen in de VS vast.