De Tunesische president Beji Caid Essebsi heeft woensdag een nieuwe premier benoemd. Het is de voormalige minister voor Regionale Zaken, Youssef Chahed. Hij heeft de steun van de verschillende regeringspartijen, aldus een woordvoerder van de president.

De benoeming werd noodzakelijk nadat het parlement afgelopen weekend het vertrouwen in de vorige minister-president Habib Essid had opgezegd. Het parlement vond dat Essid te weinig deed tegen de economische crisis.

De nieuwe regeringschef is agrarisch econoom en hoogleraar. De 41-jarige Chahed komt uit de seculiere partij Nidaa Tounes, net als de president. Hij moet een regering van nationale eenheid vormen die Tunesië uit het economisch dal haalt.

Bij de oppositie is de benoeming omstreden. De oppositiepartijen hadden liever iemand met meer ervaring gezien. Ook op sociale netwerken kwam kritiek op de benoeming omdat Chahed behoort tot de familie van de president.

Motie

De premier van Tunesië, Habib Essid, moest een week geleden aftreden nadat hij een motie van wantrouwen die tegen hem was ingediend niet overleefde.

Het parlement koos met grote meerderheid voor zijn aftreden. Slechts drie parlementariërs stemden tegen de motie.

De in 2015 geïnstalleerde Essid was nog geen twee jaar premier uit een coalitie met vier partijen. Hij lag onder vuur omdat te weinig vooruitgang is geboekt op het gebied van economische hervormingen, die voor meer banen en welvaart moeten zorgen.

Nadat eind 2010 in verscheidene Noord-Afrikaanse landen de Arabische Lente begon, slaagde alleen Tunesië er tot nu in een vreedzaam democratisch proces op gang te brengen. Tunesische organisaties kregen er vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede voor.