De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag bijeen voor overleg over de raketlancering van Noord-Korea. De raad is bijeengeroepen op verzoek van Japan en de Verenigde Staten.

Noord-Korea lanceerde woensdagochtend een ballistische raket die terechtkwam in Japanse wateren. Het is de eerste keer dat een raket daar terechtkomt. Noord-Korea heeft al eerder raketproeven gehouden, terwijl dat verboden is onder resoluties van de Veiligheidsraad.

Twee weken geleden lanceerde Noord-Korea drie ballistische raketten, die een bereik hadden van tussen de vijfhonderd en zeshonderd kilometer. Ook die belandden in zee. Eerdere lanceringen leidden tot felle kritiek van de internationale gemeenschap.

Video: VN bezorgd om raketlancering Noord-Korea richting Japan

VN bezorgd door raketlancering Noord-Korea richting Japan
VN bezorgd door raketlancering Noord-Korea richting Japan

Ambitie

Dat het projectiel deze keer neerkwam in of nabij Japanse wateren laat zien dat Noord-Korea "de ambitie heeft om omliggende landen aan te vallen", stelt de Zuid-Koreaanse legerleiding. Ook de Japanse premier Sinzo Abe stelt dat het Noord-Koreaanse gedrag een ernstige bedreiging is voor de Japanse veiligheid.

Volgens de Verenigde Staten heeft het dictatoriale land twee raketten afgeschoten, maar bij de lancering zou er direct één zijn ontploft.

De VS veroordeelt de lanceringen sterk. "We blijven bereid om samen te werken met onze bondgenoten om tot een gezamenlijke reactie te komen op verdere provocaties van DPRK (Democratic People's Republic of Korea red.)", aldus Julia Mason woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Ook VN secretaris-generaal Ban Ki-moon maakt zich "ernstig zorgen" over de raketlanceringen, aldus zijn woordvoerder. "Zulke acties ondermijnen de regionale vrede en stabiliteit. We herhalen daarom onze oproep aan Noord-Korea om van doelstelling te veranderen en terug te keren naar de fase van oprecht overleg."