Iran heeft mogelijk tot twintig Koerdische Islamieten geëxecuteerd op verdenking van gewapende aanvallen op veiligheidstroepen. Rechtenorganisaties stellen echter dat de bekentenissen zijn gedaan onder dwang.

Het Iraanse persbureau IRNA bevestigt dat leden van de Tawhid en Jihad-groep dinsdag zijn geëxecuteerd, maar gaf geen concrete aantallen. Rechtenorganisaties spreken over tien tot twintig doden.

De geëxecuteerden werden verdacht van het vermoorden van verschillende geestelijken, politieagenten en beveiligers en het ontvoeren van meerdere mensen. Op de Iraanse staatstelevisie bekenden ze zowel sjiitische als soennitische geestelijken als doelwit te hebben gehad, waarvan de ideologie verschilde met die van de groep.

Zo'n 10 procent van de bevolking van Iran is Koerdisch. De meeste wonen in Koerdistan en andere noordwestelijke provincies bij de grens met Irak. De Koerden strijden voor meer rechten in hun regio.

Beroep

Het hooggerechtshof van Iran had een beroep afgewezen van een veroordeelde, die zei dat hij zijn bekentenis deed nadat hij werd gemarteld. Iran zegt echter de zaken goed te hebben onderzocht, om zeker te weten dat alle aspecten zijn bekeken.

Human Rights Watch meldt dat de daders zijn opgehangen en heeft de executies veroordeeld. Iran is één van de landen ter wereld waar veel mensen ter dood worden veroordeeld. Volgens Amnesty International werden vorig jaar 977 personen geëxecuteerd.