Racistische uitlatingen op de Facebookpagina van de extreemrechtse Vlaamse Verdedigings Liga (VVL) worden onderwerp van een rechtszaak. 

Justitie in Antwerpen is bezig met de dagvaarding naar aanleiding van een klacht die gelijkekansencentrum Unia vorig jaar indiende. De rechtszaak dient mogelijk in het najaar.

Unia gaat de recente zaak over Ramzi Kaddouri, een vijftienjarige jongen uit het Vlaamse Genk die zaterdag in Marokko overleed na een quadongeluk aan het dossier toevoegen. ''Hij geeft 't goeie voorbeeld. Hij blijft meteen ginder”, viel onder meer te lezen op de VVL-pagina, evenals ''Spijtig dat er geen twee op zaten.''

Tal van politici spraken hun afschuw uit en twee prominente kranten schreven woensdag op de voorpagina over ''schaamteloos'' en ''ranzig'' racisme.

Niet de bedoeling

De VVL reageerde dinsdag op de ophef met dat het "niet de bedoeling was om te ­schofferen". De beheerder van hun Facebookpagina, Gunther Vleminx, had het bericht over Kaddouri met een controversieel bijschrift op Facebook geplaatst, en dat gaf volgens de VVL aanleiding tot de grove uitlatingen van lezers. 

Unia is blij dat het Openbaar Ministerie de zaak oppakt. Welke uitlatingen als strafbaar worden gezien wordt nog bekeken, laat een woordvoerder van het OM weten.