Op de luchthaven van Dubai heeft woensdagmiddag (lokale tijd) een toestel van Emirates vlam gevat nadat het een noodlanding moest maken. De passagiers en bemanningsleden zijn geëvacueerd, er raakte niemand gewond.

Emirates bevestigde op Twitter het voorval. Bij het blussen van de brand is volgens de vliegtuigmaatschappij wel een brandweerman omgekomen.

Het gaat om vlucht EK521, een Boeing 777-300 vanuit Thiruvananthapuram (India). Aan boord waren 282 passagiers en achttien bemanningsleden. In een verklaring op Facebook laat de luchtvaartmaatschappij weten nog niet te weten wat de oorzaak is van het incident. Het toestel maakte volgens Emirates "een harde landing".

Op foto's op sociale media zijn rookwolken en vlammen te zien. Het toestel moet als verloren worden beschouwd. Het is het eerste grote incident voor maatschappij Emirates Airlines, sinds de oprichting in 1985. De luchtvaartmaatschappij heeft een goede reputatie.

Emirates maakte woensdagmiddag de nationaliteiten van de inzittenden bekend. De meerderheid van de passagiers kwam uit India (226), gevolgd door Groot-Brittannië (24) en de Verenigde Arabische Emiraten (11). Er zaten geen Nederlanders aan boord.

Video: Brand in vliegtuig op luchthaven Dubai

Brand in vliegtuig van Emirates op luchthaven Dubai
Brand in vliegtuig van Emirates op luchthaven Dubai

Doorstart

De Aviation Herald, een site die incidenten en situaties met vliegtuigen monitort, zegt dat de luchtverkeersleiding de piloten herinnerde hun landingsgestel naar beneden te doen. De crew meldde vervolgens dat de landing zou worden afgebroken om een doorstart (go around) te kunnen maken, een routineprocedure voor piloten. Deze doorstart mislukte, waardoor het toestel een buikschuiver maakte en bijna aan het einde van de landingsbaan tot stilstand kwam.

Vliegtuigbouwer Boeing laat weten de situatie in Dubai in de gaten te houden en samen te werken met Emirates om de oorzaak van het incident te achterhalen.

Vliegverkeer

Na het incident werd al het luchtverkeer stilgelegd op het vliegveld van Dubai. Vluchten worden woensdagmiddag omgeleid naar andere luchthavens. Het luchtverkeer wordt na 16.30 uur Nederlandse tijd weer geleidelijk hervat. De luchthaven zal grotere toestellen voorrang geven.

Televisiezender al-Arabiya meldt dat kort voor de landing er rook aan boord zou zijn geweest. De piloot zou geen melding hebben gemaakt van een noodsituatie.

Incidenten

Het laatste incident met een vergelijkbaar toestel was op 8 september 2015. Een piloot van British Airways brak op de internationale luchthaven van Las Vegas een start af vanwege een motorstoring. Daarna brak er brand uit aan boord. Daarbij vielen geen gewonden.

De luchthaven van Dubai is de derde drukste luchthaven ter wereld. Het vliegveld vervoerde vorig jaar meer dan 78 miljoen reizigers.