Drie patiënten van een alternatieve kankerkliniek in het Duitse Bracht zouden zijn overleden nadat ze zijn behandeld in de kliniek.

De Duitse politie bevestigde maandag dat een Nederlandse vrouw uit Wijk en Aalburg onder verdachte omstandigheden is overleden na een bezoek aan de kliniek, net over de grens bij het Limburgse dorpje Swalmen. 

De 43-jarige vrouw had borstkanker en kreeg in de kliniek een alternatieve kankerbehandeling. Vorige week is ze volgens de politie gestorven onder onopgehelderde omstandigheden. Kort daarvoor klaagde de patiënt over hoofdpijn en maakte ze een verwarde indruk. Daarna was ze niet meer aanspreekbaar.

De politie roept patiënten met soortgelijke klachten op om een arts te raadplegen. 

Geschrokken

De kliniek meldt op haar website dat ze op de hoogte zijn van het overlijden van één van haar patiënten en zeggen erg geschrokken te zijn. Ze verlenen alle medewerking aan het onderzoek van de politie en zeggen "de verhalen in de media te betreuren dat alternatieve medicijnen, specifiek deze kliniek, verantwoordelijk is voor de dood van een van onze patiënten". 

De kliniek laat weten patiënten aan te raden onder behandeling te blijven bij hun reguliere arts en vooral een alternatief te willen bieden als aanvullng op hun normale behandeling.

Volgens het Brabants Dagblad zijn ook twee andere patiënten overleden na te zijn behandeld in Bracht. Het zou gaan om een vrouw uit het Belgische Beveren en een onbekend persoon die overleed in een ziekenhuis in Apeldoorn.

Onwel

De krant deed samen met Het Laatste Nieuws uit België onderzoek naar de kliniek. Françoise Goedhuys, de partner van de vrouw uit Beveren bevestigt dat haar vrouw in een ziekenhuis in Nijmegen is overleden nadat zij woensdag tijdens de behandeling in Bracht onwel was geworden.

Volgens Goedhuys kreeg haar vrouw een alternatieve behandeling van tien weken in de kliniek net als de vrouw uit Wijk en Aalburg en drie anderen. 

Een woordvoerder van de politie Oost-Nederland bevestigde aan Het Laatste Nieuws dat er ook in het ziekenhuis in Apeldoorn een persoon is overleden. 

Onderzoek

Het Duitse Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart.