Noord-Korea heeft woensdag opnieuw een ballistische raket afgeschoten. Volgens het Zuid-Koreaanse leger werd de raket afgevuurd van vanuit de westelijke regio van het buurland en belandde het projectiel in zee aan de oostkust.

Twee weken geleden lanceerde Noord-Korea ook al raketten. Het ging toen om drie ballistische raketten, die een bereik hadden van tussen de vijfhonderd en zeshonderd kilometer. Ook die belandden in zee. Eerdere lanceringen leidden tot felle kritiek van de internationale gemeenschap.

Dat het projectiel deze keer neerkwam in of nabij Japanse wateren laat zien dat Noord-Korea "de ambitie heeft om omliggende landen aan te vallen", stelt de Zuid-Koreaanse legerleiding. Ook de Japanse premier Sinzo Abe stelt dat het Noord-Koreaanse gedrag een ernstige bedreiging is voor de Japanse veiligheid.

Volgens de Verenigde Staten heeft het dictatoriale land twee raketten afgeschoten, maar bij de lancering zou er direct één zijn ontploft.

De VS veroordeelt de lanceringen sterk. "We blijven bereid om samen te werken met onze bondgenoten om tot een gezamenlijke reactie te komen op verdere provocaties van DPRK (Democratic People's Republic of Korea red.)", aldus Julia Mason woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Video: Noord-Korea dreigt met acties om afweersysteem Zuid-Korea

Noord-Korea dreigt met acties om afweersysteem Zuid-Korea
Noord-Korea dreigt met acties om afweersysteem Zuid-Korea

Raketafweersysteem

Noord-Korea is boos over plannen van Zuid-Korea om een nieuw raketafweersysteem te plaatsen. Zuid-Korea zal in "een zee van vuur en een berg as" worden veranderd als het moderne afweersysteem THAAD geplaatst wordt, luidde de reactie vanuit Pyongyang.

Zuid-Korea verwacht dat de noorderburen zich ook voorbereiden op een vijfde ondergronde nucleaire test. De laatste proef werd gedaan in januari. Noord-Korea liet toen weten een waterstofbom tot ontploffing  te hebben gebracht.