De twee partijen die tijdens de laatste verkiezingen in Spanje als grootste uit de bus kwamen, zijn dinsdag na gesprekken niet nader tot elkaar gekomen. De Spaanse demissionaire premier Mariano Rajoy voorziet daarom een derde verkiezingsronde. 

"Met een 'nee' van de socialisten blijft de situatie geblokkeerd en dat brengt ons tot de derde verkiezingen", zo sprak Rajoy na afloop van de gesprekken met de Socialisten over de situatie in het land.

Pedro Sanchez, partijleider van de Socialisten, zei na zijn vierde ontmoeting met Rajoy, dat zijn partij ook geen steun zal leveren voor een regering met alleen de PP van de premier. 

De PP en de Socialisten zijn samen de enige partijen die een meerderheid kunnen vormen na de laatste verkiezingen in juni. Ze slagen er echter niet in om een coalitie te vormen, alhoewel Rajoy zich verder niet heeft uitgelaten over eventuele verdere verkennende gesprekken met de Socialisten, wiens standpunten ver weg liggen van die van de conservatieve PP. 

Met de mislukte gesprekken lijkt een einde te zijn gekomen aan een periode van zeven maanden, waarin gepoogd werd om een nieuwe regering te vormen. Al sinds de eerste verkiezingen in december zit Spanje zonder regering. 

Video: Premier Rajoy en de Socialistische leider Sanchez over de onderhandelingen

Spaanse premier voorziet derde verkiezingsronde
Spaanse premier voorziet derde verkiezingsronde

Begroting

De mislukte gesprekken komen op het moment dat Spanje nieuwe begrotingsvoorstellen voor 2017 naar de EU moet sturen. De deadline voor het indienen van deze voorstellen ligt in oktober. 

Eerder kreeg Spanje al uitstel voor de boetes die voortkomen uit het feit dat Spanje de Europese begrotingsregels heeft overtreden. Volgens de Europese Commissie zorgt de politieke onzekerheid in het land ervoor dat er geen regering is waarmee afspraken kunnen worden gemaakt. 

Economie

Met de Spaanse economie gaat het de laatste tijd wél beter: recent heeft de overheid de groeiverwachtingen voor 2016 naar boven bijgesteld.

De groei van het aantal toeristen en de stijgende binnenlandse bestedingen vormen een belangrijke bijdrage aan het herstel van de Spaanse economie. Het aantal Spaanse werklozen lag in juni op het laagste niveau sinds 2009.