Aantal omgekomen vluchtelingen hoger dan in 2015

Sinds het begin van het jaar zijn veel meer mensen op de vlucht omgekomen dan in dezelfde periode in 2015. Alleen al op de routes over de Middellandse Zee registreerde de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) 3.120 omgekomen vluchtelingen.

Wereldwijd zijn er dit jaar 4.027 mensen op verschillende vluchtwegen om het leven gekomen. Dat is een stijging van 26 procent vergeleken met 2015, zei IOM-woordvoerder Joel Millmann dinsdag in Genève.

De gevaarlijkste route is volgens IOM de overtocht van de Libische kust naar Europa. In de afgelopen dagen nog spoelden in de buurt van de Libische stad Sabrata 120 verdronken vluchtelingen aan. Op de Middellandse Zee-routes waren driekwart van alle sterfgevallen onder migranten, meldt het IOM. Vorig jaar was dat aandeel 60 procent.

Sinds de vluchtwegen via de Balkanroute grotendeels afgesloten zijn, komen veel minder mensen vanuit Turkije via Griekenland naar Europa. Tegelijkertijd proberen meer vluchtelingen uit Noord-Afrika naar Europa te komen.

Lees meer over:
Tip de redactie