De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zet vraagtekens bij de samenwerking met de Verenigde Staten, als het land weigert Fethullah Gülen uit te leveren. Erdogan verdenkt Gülen achter de couppoging van 15 juli te zitten.

Dat vertelde Erdogan dinsdag in een toespraak in Ankara. Turkije heeft om uitlevering van de geleerde Gülen gevraagd, die in ballingschap in Pennsylvania verblijft, maar de VS zegt de zaak en de betrokkenheid van Gülen eerst te willen onderzoeken. Ook moet Turkije met concrete bewijzen komen.

Turkije verdenkt Gülen ervan achter de mislukte coup van 15 juli te zitten. Hij zei ook dat Turkije "geen medelijden zal hebben" met de organisatoren van de poging tot staatsgreep. Landen waarmee Turkije veronderstelde bevriend te zijn, staan volgens Erdogan achter "staatsgrepen en terroristen".

"Sommige Europese landen adviseren mensen om niet naar Turkije af te reizen, omdat ze dan Erdogans regime zouden versterken. Hoe kan dat democratie zijn? Ik ben niet aan de macht gekomen door een coup, maar verkozen door het volk", aldus Erdogan.

Erdogan vertelde verder in zijn speech het leger te willen hervormen, omdat anders de kans op een nieuwe couppoging aanwezig is. Volgens hem kon de staatsgreep plaatsvinden doordat Gülen-aanhangers bij de inlichtendiensten werkzaam zouden zijn.

Bekijk de reactie van Erdogan

Erdogan kritisch op VS na weigering uitleveren Gülen
Erdogan kritisch op VS na weigering uitleveren Gülen

Coup

Bij de couppoging van vrijdag 15 juli vielen ruim 300 doden, waarvan 173 burgers. Na de coup besloot de regering massaal zuiveringen door te voeren in het land. Onder meer in het onderwijs, leger, regering en rechterlijke macht werden al bijna 60.000 mensen ontslagen of opgepakt. Ook zijn licenties van televisie- en radiozenders ingetrokken.

Dinsdag werd bekend dat de coup het land "zeker 300 miljard lira (ongeveer 90 miljard euro)" heeft gekost, aldus minister van Handel Bulent Tufenkci. Ook nam de overheid dinsdag fabrieken en scheepswerven over, die voorheen in handen waren van het leger. Erdogan zegt dat de noodtoestand in Turkije in lijn is met de procedures van de Europese Unie.

Vluchtelingendeal

Volgens de Turkse president heeft de EU zich ook niet gehouden aan beloftes voor wat betreft de vluchtelingendeal. Turkije wil dat de visumplicht voor Turken in de Europese Unie wordt afgeschaft, ook wil hij een versnelde toetreding tot de EU.

Veel lidstaten zijn minder gretig geworden om de visumplicht op te heffen voor Turkije, sinds de recente aanslagen en de steeds meer autocratische houding van het land na de couppoging van 15 juli.