Sinds het aantreden van Rodrigo Duterte als president, is in de Filipijnen een enorm aantal vermeende drugshandelaren omgebracht. Volgens lokale media stierven in juli 465 dealers door toedoen van derden, terwijl dat er tussen januari en juni 68 waren.

Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Duterte een compromisloze strijd te zullen gaan voeren tegen criminaliteit. Een groep Filipijnse advocaten sloeg eerder alarm over het optreden van de politie sinds hij tot president werd gekozen.

Duterte voerde eerder als burgemeester van Davao City al een zerotolerancebeleid. Hij ontkent iets te maken te hebben met doodseskaders die daar drugshandelaren, criminelen, en bendeleden uit de weg ruimden.

Human Rights Watch publiceerde dinsdag een artikel, die wordt onderschreven door meer dan tweehonderd mensenrechtenorganisaties. Zij geven Duterte de schuld van de moorden, omdat hij burgers oproept om drugshandelaren aan te vallen.

President

Op 1 juli, een dag nadat hij werd geïnaugureerd als president, zei hij: "Als je verslaafden kent, ga naar ze toe en vermoord ze, want het is te pijnlijk als de ouders dit zelf moeten doen." Tijdens zijn toespraak liet hij weten wel binnen de grenzen van de wet te zullen handelen. "Ik ken de limieten van de wet en de autoriteit van een president. Ik weet wat legaal is en wat niet."

Duterte verwacht dat door het hardhandige optreden zo'n honderdduizend "criminelen" zullen sterven. Hij heeft beloofd binnen een half jaar een einde te maken aan de drugsgerelateerde misdaad.

Bij de presidentsverkiezingen op 9 mei won de omstreden politicus met 38 procent van de stemmen.