Inwoners van Zuid-Sudan die vanwege de opgelaaide gevechten het land proberen te verlaten, zouden worden tegengehouden door gewapende groeperingen.

De vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR, meldt bovendien dat deze groeperingen dorpen plunderen en burgers vermoorden. Ook zouden jongens als kindsoldaat worden ingezet.

Volgens de UNHCR worden vluchtelingen tegengehouden door gewapende groeperingen op wegen richting buurland Uganda. Een groot deel van de vluchtelingen zouden vrouwen en kinderen onder de achttien jaar oud zijn.

De afgelopen weken zijn al zestigduizend mensen het land ontvlucht, vooral naar buurlanden Uganda, Kenia en Sudan. Het aantal vluchtelingen is de laatste weken sterk gestegen, sinds de strijd begin deze maand oplaaide in hoofdstad Juba. Het conflict brak uit toen aanhangers van zittend president Salva Kiir op de vuist gingen met aanhangers van voormalig vice-president en rebellenleider Riek Machar.

De VN maakt zich zorgen over de situatie in het land. Naast de dreiging van een nieuwe burgeroorlog, verspreid ook cholera zich over het land. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zijn er dagelijks 35 nieuwe gevallen in Juba.

Machar

Machar was in de eerste regering van Kiir vice-president, maar werd in 2013 uit zijn ambt gezet door hem. Een vredesovereenkomst tussen de rebellen en Kiir uit augustus 2015 zou Machar opnieuw vice-president maken. Toen de gevechten tussen rebellen en Kiirs aanhangers oplaaide in juli ontvluchtte Machar de hoofdstad.

Een ultimatum van Kiir dat Machar moest terugkeren naar Juba verliep, waarna onderhandelaar Taban Deng Gai in juli waarnemend vice-president werd. Machar noemde deze actie "illegaal".

Sinds het gewapende conflict uitbrak in 2013 zijn al 900.000 mensen het land ontvlucht. Zuid-Sudan werd in 2011 onafhankelijk van Sudan na een langdurige burgeroorlog. Het is het jongste land ter wereld.