Syrische hulpverleners zeggen dat bij een aanval maandagnacht op een door rebellen gecontroleerd gebied gifgas is gebruikt. Zeker 33 mensen raakten onwel door de aanval op de plaats Saraqib, voornamelijk vrouwen en kinderen.

De plek van het incident is dichtbij de plaats in het noorden van Syrië waar maandag een Russische gevechtshelikopter werd neergehaald.

Volgens de hulpverleners werden vanuit een helikopter vaten met gifgas boven de plaats gedropt. De groep, die zich als "neutraal" omschrijft, verspreidde via internet een video waarin is te zien hoe een man naar adem hapt en via een masker zuurstof krijgt.

De hulpverleners konden niet met zekerheid vaststellen wat voor gas er in de vaten zat, maar ze vermoeden dat het chloorgas was.

Video: Mensen onwel door vaten met gif

'Vaten met gif boven Syrische plaats gedropt'
'Vaten met gif boven Syrische plaats gedropt'

Overheid

De Syrische overheid en haar bondgenoten hebben nog niet gereageerd op de aanval. De regering van president Bashar al-Assad strijdt in de regio tegen rebellengroeperingen en is geregeld door het Westen beschuldigd van het gebruik van gifgas. De Syrische overheid beschuldigt op haar beurt weer de rebellen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt berichten over het gebruik van gifgas te verifiëren. Als ze waar zijn is dat "extreem ernstig", aldus woordvoerder John Kirby.