De openbaar aanklager in Parijs heeft maandag de naam van een nieuwe verdachte van de aanslag in Nice bekendgemaakt. De 36-jarige Hamdi Z. zit vast omdat hij banden zou onderhouden met een terroristische organisatie.

Dat melden Franse media.

Z. had al minstens een jaar contact met Mohamed Bouhlel, de man die de aanslag in Nice pleegde. De twee mannen zouden familie van elkaar zijn.

Bouhlel werd door de politie doodgeschoten nadat hij met een vrachtwagen op de boulevard van de Franse stad tientallen mensen had geraakt. Het tweetal zou onder meer een selfie hebben gemaakt voor de vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd.

Video: Politie bestormt vrachtwagen na aanslag Nice

Politie bestormt vrachtwagen na aanslag Nice
Politie bestormt vrachtwagen na aanslag Nice

Voorbereidingen

De foto zou een paar dagen voor de aanslag op 14 juli zijn gemaakt. Ook zou Bouhlel vlak voordat hij met de vrachtwagen op de feestende massa inreed een sms naar Z. hebben gestuurd.

Door de aanslag kwamen 84 mensen om het leven. Justitie vermoedt dat Z. op de hoogte was van de plannen van Bouhlel. Het is niet duidelijk of hij ook heeft geholpen met de voorbereidingen van de aanslag.

Onbekend

Z. zou al op 25 juli in Nice zijn aangehouden en daarna overgebracht zijn naar Parijs. Volgens de Franse media zouden er nu in totaal zes mensen vast zitten op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag.

Eerder stelde de openbaar aanklager dat geen van de verdachten tot op heden bekend waren bij de inlichtingendiensten.

Promenade

Bouhlel, een 31-jarige man uit Tunesië, reed op 14 juli met een vrachtwagen in op een grote menigte op de promenade in Nice. Na bijna twee kilometer schoot de politie hem uiteindelijk dood.

Nog altijd liggen er tientallen gewonden in het ziekenhuis. Onder de doden bevonden zich tien kinderen. In totaal raakten 202 mensen gewond.