Een separatistische beweging in Angola heeft naar eigen zeggen zeventien militairen van het regeringsleger doodgeschoten. Aan de kant van de rebellen zouden twee doden zijn gevallen. 

De geweldsuitbarsting gebeurde afgelopen weekend in Cabinda, de provincie waar de meeste olie uit de grond wordt gepompt.

Het Front voor de Bevrijding van de Enclave Cabinda (FLEC) streeft naar onafhankelijkheid. Eerder dit jaar overleed de oprichter van de beweging, Nzita Tiago, op 88-jarige leeftijd. Hij leefde in ballingschap in Frankrijk.

Sinds Tiago's overlijden is de FLEC actiever en gewelddadiger geworden. Afgelopen vrijdag vielen de rebellen ook al soldaten aan, met negen doden tot gevolg volgens de FLEC. De Angolese regering wil niet reageren op de aanvallen.

Cabinda grenst niet aan de rest van Angola, maar ligt aan de kust van West-Afrika ingeklemd tussen Congo-Kinshasa en Congo-Brazzaville. De separatistische FLEC vocht vanaf begin jaren zestig tegen de Portugese overheersing en keerde zich na de onafhankelijkheid van Angola in 1975 tegen het nieuwe gezag.