De man die eind vorig jaar drie mensen verwondde bij een steekpartij in het Londense metrostation Leytonstone is maandag veroordeeld tot een levenslange celstraf, waarvan hij minimaal 8,5 jaar moet uitzitten.

De 30-jarige Somaliër Muhiddin M. was naar eigen zeggen geïnspireerd door Islamitische Staat (IS). Tijdens zijn actie op 5 december schreeuwde hij "dit is voor Syrië". De man werd uiteindelijk overmeesterd door een agent met een stroomstootwapen. Op zijn telefoon werden foto's gevonden van IS-beul Jihadi John en de in Londen vermoorde Britse soldaat Lee Rigby.

Hoewel de rechter erkende dat M. gedurende zijn daad leed aan paranoïde schizofrenie, was het duidelijk dat zijn actie was gemotiveerd door de gebeurtenissen in Syrië. "In andere woorden: omdat moslims worden gebombardeerd in Syrië, viel hij hier burgers aan om mensen te intimideren", aldus rechter Nicholas Hilliard.

In Engeland en Wales kunnen daders tot een levenslange celstraf worden veroordeeld, waarvan vooraf een minimumduur wordt vastgesteld voor bepaalde delicten.

Video: Steekpartij in metro Londen

Dader steekpartij metro Londen veroordeeld tot levenslang
Dader steekpartij metro Londen veroordeeld tot levenslang