Een Russische helikopter is maandag in het noorden van Syrië door rebellen uit de lucht geschoten. De vijf inzittenden, drie bemanningsleden en twee officieren, zijn volgens het Kremlin omgekomen.

Het Russische ministerie van Defensie heeft bevestigd dat het toestel is neergehaald. Het toestel stortte neer in de rebellen gecontroleerde provincie Idlib. 

De Mi-8 transporthelikopter was op weg naar de Russische luchtmachtbasis Khmeimim in de west-Syrische provincie Latakia, nadat de inzittenden humanitaire hulp hadden geboden in de belegerde stad Aleppo.

Video: Russische helikopter neergehaald

Russische helikopter neergehaald in Syrië
Russische helikopter neergehaald in Syrië

Onbewoonde gebieden

Het Kremlin laat in een verklaring weten dat de inzittenden een "heldendood" zijn gestorven. De helikopter probeerde volgens de Russische autoriteiten in de lucht uit te wijken naar onbewoonde gebieden, om burgerslachtoffers te voorkomen.

Rusland zegt door te gaan met de strijd tegen rebellengroeperingen. Het land steunt het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

Derde helikopter

Het is de derde Russische helikopter die is neergestort op Syrisch grondgebied dit jaar. In juli werd een Mi-25 gevechtshelikopter neergeschoten bij Palmyra. Een Mi-28N gevechtshelikopter stortte in april neer vlak bij de stad Homs.