Turkije heeft de Duitse ambassadeur in Ankara op het matje geroepen, omdat de politie zondag bij een demonstratie van Erdogan-aanhangers in Keulen het uitzenden van een rechtstreekse videotoespraak van Erdogan verbood.

Dat schrijft het Duitse persbureau DPA.

Bij het evenement waren verschillende Turkse ambtenaren aanwezig. Organisatoren van de demonstratie waren van plan om een live videotoespraak uit te zenden van Erdogan, maar autoriteiten verboden dit uit veiligheidsoverwegingen. Het Duitse grondwettelijke hof kwam zaterdag tot dit besluit, omdat de rechters zich zorgen maakten over de openbare orde.

De Duitse ambassadeur Martin Erdmann moest hierover later uitleg komen geven op het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Turkse minister van EU-zaken, Omer Celik, was ontstemd over het verbod op de videoverbinding. Volgens Celik druist het verbod tegen de vrijheid van meningsuiting en democratische waarden in. Uiteindelijk werd besloten om een verklaring van Erdogan voor te lezen.

De Turkse vice-premier Numan Kurtulmus noemt het Duitse besluit "onacceptabel". Hij vindt dat Duitsland een dubbele standaard hanteert. 

Video: Grote pro-Erdogan betoging in Keulen

Grote pro-Erdogan betoging van start in Keulen
Grote pro-Erdogan betoging van start in Keulen

Coup

Het evenement in de Duitse stad trok ruim veertigduizend mensen, die steun betuigden aan de Turkse president vanwege de mislukte coup van 15 juli. De politie was met 2.700 agenten op de been om de demonstratie te controleren. De demonstratie verliep rustig.

Het verbod komt in een tijd waarin de spanningen tussen Duitsland en Turkije zijn opgelopen. Turkije heeft Duitsland gevraagd om vermeende aanhangers van Fethullah Gülen, die door Ankara wordt beschuldigd achter de couppoging te zitten, uit te leveren. Naar schatting wonen er zo'n honderdduizend volgers van Gülen in Duitsland.

Demonstratie Erdogan-aanhangers in Keulen