Strijders van de Taliban hebben maandagochtend in de Afghaanse hoofdstad Kabul een bomaanslag gepleegd. Bij een beveiligd hotel waar buitenlandse militairen en werknemers van hulporganisaties verblijven, werd een bom in een vrachtwagen tot ontploffing gebracht. 

Talibanstrijders probeerden vervolgens het complex binnen te dringen. Volgens een bron binnen de politie zijn zeker drie aanvallers gedood. Ook een agent zou om het leven zijn gekomen. 

Volgens het Afghaanse TOLOnews zouden gasten en personeelsleden ongedeerd zijn gebleven en is het gebied afgezet door veiligheidstroepen. Op het moment van de aanval zouden elf buitenlanders, negen medewerkers en 26 beveiligers aanwezig zijn geweest in het complex. 

Volgens de Taliban was "een plaats vol luxe voor buitenlanders" het doelwit. Afghaanse autoriteiten hebben het aantal slachtoffers nog niet bevestigd.

De explosie was krachtig en werd op verschillende plekken in de stad gehoord. Kort daarvoor was de stad getroffen door een stroomstoring.

Video: De explosie was in de omgeving te horen

Zware explosie bij buitenlands wooncomplex in Kabul
Zware explosie bij buitenlands wooncomplex in Kabul

Aanval

Het zou niet de eerste keer zijn dat het hotel doelwit is van opstandelingen. Bij een eerdere aanval kwamen in 2013 vijf beveiligers om het leven. De aanvallers sloegen toen met een bom een gat in de omheining rond het complex, waarna een vuurgevecht uitbrak.

De aanslag komt een week na een zelfmoordaanslag bij een demonstratie van het Hazara-volk in de stad. Hierbij werden tachtig mensen gedood en raakten zeker 230 gewond.