Keulen zet 2.700 agenten in voor demonstratie Erdogan-aanhangers

De politie in Keulen heeft de politieinzet in de stad voor zondag uitgebreid vanwege een demonstratie van Erdogan-aanhangers. Er zijn zondag 2.700 agenten op de been.

De autoriteiten verwachten dat er tot 30.000 aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan komen naar de demonstratie in Keulen, meldt de Kölner Stadt Zeitung. Ze willen hun steun betuigen aan het Turkse bewind na de misluke couppoging twee weken geleden.

Er zijn in de West-Duitse stad ook tegendemonstraties gepland van de beweging 'Keulen tegen rechts'  en de rechtse burgerbeweging Pro NRW. Ze verzetten zich tegen het beleid van de Turkse regering na de coup.

De politie behoudt zich het recht de demonstraties te verbieden, maar daar is vooralsnog geen reden voor.

Demonstratie Erdogan-aanhangers in Keulen

Verbod

Het Duitse consitutionele hof heeft zaterdag Turkse politici verboden de mensenmassa in Keulen toe te spreken. Om veiligheidsredenen mag dat ook niet via live-video.

De Duitse regering riep op de kalmte te bewaren en niet de confrontatie met andere groepen op te zoeken. De organisatie van de pro-Erdogandemonstratie heeft laten weten dat er mensen van alle Turkse partijen aan het woord komen.

Kritiek

De Turkse regering heeft geen goed woord over voor de beslissing van het Duitse grondwettelijke hof, dat zaterdag bepaalde dat Turkse politici demonstranten in Keulen zondag niet via een videoverbinding mogen toespreken.

Volgens de Turkse minister voor EU-zaken druist het besluit van de rechter niet alleen in tegen democratische waarden, maar is het ook strijdig met het recht op de vrijheid van meningsuiting en het recht op de vrijheid van vergadering.

Heeft u beeld bij dit nieuws? Upload uw foto's via NUfoto of via WhatsApp (06 - 1388 0644). Video's kunnen naar video@nu.nl. U kunt ook uw beelden streamen via de NUlive-app (iOS) en (Android).

Lees meer over:
Tip de redactie