Rond 13.30 uur stond er een piek van 670 kilometer file in Frankrijk en de rest van Europa tijdens de eerste 'zwarte zaterdag' van het jaar. De files ontstonden zaterdag ook al vroeg in de ochtend.

De piek ligt daarmee wel op het laagste punt in vijf jaar tijd. In voorgaande jaren stond er op 'zwarte zaterdag' altijd meer dan 700 kilometer file. 

Kort na 3.00 uur 's nachts ontstonden de eerste opstoppingen met vakantiegangers op de Franse Autoroute du Soleil (A7). Dat is een uur eerder dan de Franse verkeersdienst had voorspeld, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID).

De drukte nam daarna, zoals verwacht, alleen maar toe. Rond 11.00 uur stond er opgeteld al ruim 500 kilometer file in Frankrijk. De langste file is 130 kilomter en staat op de Autoroute du Soleil (A7). De A7, A10 en A71 richting het zuiden zijn de drukste routes. Een ongeluk bij Clermont-Ferrand (A71) zorgde voor 20 kilometer file.

Ook in Duitsland en Zwitserland ontstonden nachtelijke files. De wachttijd voor de Gotthardtunnel in Zwitserland was rond 5.45 uur opgelopen tot twee uur. Van München richting Oostenrijk stond op de A8 heel de nacht een file. De file was daar zaterdagochtend vroeg ruim 25 kilometer lang.

Slovenië

Iets opvallender is de drukte bij de Karawankentunnel richting Slovenië. Volgens de VID komt dat omdat de tunnel om 9.00 uur dichtgaat.

Bij Schiphol staan zaterdagochtend files door extra controles van de marechaussee. 

De VID verwacht zaterdag een topdrukte op de Franse wegen, omdat veel vakantiegangers op pad gaan. De piek wordt verwacht rond het middaguur. Vorig jaar stond er op de eerste zwarte zaterdag maar liefst 880 kilometer file.

Video: Dit moeten automobilisten op zwarte zaterdag doen

Dit moeten automobilisten op zwarte zaterdag doen
Dit moeten automobilisten op zwarte zaterdag doen

Bekijk de actuele situatie op de weg