Deskundigen controleren onderzoek vermiste studenten Mexico

Deskundigen van het Inter-Amerikaanse Commissie van de Rechten van de Mens (IACHR) mogen het Mexicaanse onderzoek naar de verdwijning van 43 studenten in dat land gaan controleren.

Mexico heeft daar vrijdag goedkeuring voor gegeven. Het land en de IACHR bereikte na drie maanden van gesprekken een akkoord. Het IACHR, dat valt onder Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens, mag twee technisch adviseurs sturen naar Mexico om het onderzoek te beoordelen.

Volgens een onafhankelijk team van experts heeft de Mexicaanse overheid het onderzoek naar de vermissing van de studenten belemmerd. Dat meldde het team van deskundigen van de IACHR bij zijn eindrapportage dat in april verscheen.

Het tegenwerken van de overheid zorgde ervoor dat de waarheid niet boven water is gekomen, liet het team weten. Zo beklagen de experts zich erover dat ze verdachten niet opnieuw mochten verhoren en dat de openbare aanklagers niet de invalshoeken hanteerden die zij hadden voorgesteld.

In het rapport staat dat de lokale politie en bendes samenwerkten. Ook moet er onderzoek komen naar de rol van de federale politie, aldus de experts.

De studenten verdwenen in 2014 tijdens een protest in de stad Iguala. Vermoedelijk hebben politiemensen ze op bevel van de burgemeester van Iguala ontvoerd tijdens een demonstratie.

Lees meer over:
Tip de redactie