VN-Veiligheidsraad stuurt politiemacht naar Burundi

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) heeft vrijdag ingestemd om een VN-politiemacht in te zetten in Burundi. Het doel is om een einde te maken aan het geweld waar het Afrikaanse land al ruim een jaar onder lijdt.

De Veiligheidsraad ging akkoord met de resolutie afkomstig van Frankrijk om 228 VN-politieagenten te sturen naar de hoofdstad Bujumbura en de rest van Burundi voor een eerste periode van een jaar. Dat meldt AFP.

Vier van de vijftien leden van de Veiligheidsraad onthielden zich van stemming, de andere elf landen stemden voor. In april stemde de Raad nog unaniem in met de resolutie voor een politie-actie in Burundi. Wel moest er een aanpassing gemaakt worden om de Verenigde Staten voor te laten stemmen.

De onthoudingen kwamen van China, Egypte, Angola en Venezuela, die het noodzakelijk vinden dat Bujumbura toestemming geeft voor de politiemacht. Burundi heeft gezegd dat het niet meer dan vijftig politieagenten van de VN zal aanvaarden. Tegelijkertijd vraagt het land zich of af de voorgestelde politiemacht wel groot genoeg is om een verschil te maken.

Video: Onrust in Burundi

Onrustig

Het is al geruime tijd onrustig in Burundi sinds president Pierre Nkurunziza in juli 2015 voor een derde termijn werd verkozen tot president van het land, iets wat zijn tegenstanders illegaal noemen. Sindsdien zijn er bijna vijfhonderd doden gevallen en zijn ruim 250.000 mensen op de vlucht.

Het Internationaal Strafhof (ICC) stelde eind april een vooronderzoek in naar het geweld. Hoofdaanklager Fatou Bensouda zei over bewijs te beschikken voor onder meer marteling, verkrachting en opsluiting.

De politiemacht van de VN moet, in samenwerking met de Afrikaanse Unie, toezien dat de veiligheidssituatie verbetert en dat mensenrechten niet worden geschonden in het land. Burundi stemde hiervoor al in met 100 mensenrechtenwaarnemers en 100 militaire deskundigen van de Afrikaanse Unie, maar in de praktijk zijn er nog geen 50 van hen aan het werk in Burundi. De Veiligheidsraad dringt er daarom bij de regering van Burundi op aan om meer AU-waarnemers toe te laten.

Dialoog

Ook eist de Veiligheidsraad dat de regering de dialoog aangaat met oppositiegroepen binnen en buiten het land om de crisis te beëindigen. Sinds de herverkiezing van Nkurunziza, die volgens zijn tegenstanders grondwettelijk was uitgesloten van mededinging, hebben zich in Burundi zeker drie rebellenbewegingen aangediend.

Politieke gesprekken die deze maand gepland stonden in Tanzania werden afgeblazen, omdat de Burundese regering weigerde aan tafel te zitten met de politieke tegenstanders, die in ballingschap leven omdat de regering hen beschuldigd van het beramen van een staatsgreep in mei vorig jaar.

Het tegenhouden van de onderhandelingen door de regering wordt gezien als een groot struikelblok in de diplomatieke pogingen om het geweld te beëindigen. De Veiligheidsraad denkt met de politiemissie een gunstig klimaat te kunnen creëren, die de gesprekken op gang zullen brengen.

Lees meer over:
Tip de redactie