De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat alle rechtszaken die liepen tegen tegenstanders die hem hebben beledigd, vallen. Dat heeft hij vrijdag gezegd in een toespraak.

Erdogan stelde dat het een eenmalig gebaar is, ingegeven door de gevoelens van eenheid na de mislukte couppoging twee weken geleden. Het gaat om bijna  tweeduizend rechtszaken.

Eerder besloot de president ook al rechtszaken die liepen tegen politici van Turkse oppositiepartijen te laten vallen.

Het is niet duidelijk of Erdogan hiermee ook de zaak tegen de Duitse komiek Jan Böhmermann laat vallen. DIe had een satirisch gedicht over Erdogan gemaakt dat door de Duitse rechter deels werd verboden.

Zo viel de rechter onder meer over de vraag of de president een geitenneuker is. Böhmermann ging tegen deze uitspraak in beroep.

Verraders

Erdogan deelde vrijdagavond een sneer uit naar de westerse bondgenoten. Hij neemt het de betreffende regeringen kwalijk dat ze geen solidariteit hebben getoond na de mislukte staatsgreep. Landen die zich meer zorgen maken over het lot van de verraders dan over de democratie in Turkije kunnen geen vrienden zijn, stelde Erdogan.

De Turkse president beklaagde zich erover dat uit onder meer de EU niemand de moeite heeft genomen langs te komen om medeleven te betuigen met de 237 omgekomen burgers en loyale veiligheidsbewakers. Critici beschuldigde hij ervan aan de kant van de putschisten te staan.

Noodtoestand

Erdogan riep na de mislukte coup de noodtoestand uit, wat hem de mogelijkheid geeft zonder tussenkomst van het parlement maatregelen door te voeren om de staatsveiligheid te garanderen. Er zijn al meer dan 16.000 mensen gearresteerd, onder wie een groot aantal deelnemers aan de coup.

Ook zijn er duizenden rechters uit hun ambt ontheven en heeft Erdogan een groot aantal kritische mediabedrijven gesloten. Deze ontwikkelingen baren veel Europese landen en politici grote zorgen.

Video: Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep