Australisch team geëvacueerd na brand in olympisch dorp

Het Australische team met sporters is vrijdag geëvacueerd nadat in hun gebouw brand was uitgebroken. Niemand raakte gewond.

De brand brak uit in de kelder van het complex in het olympische dorp in Rio de Janeiro. Na een half uur verklaarde de brandweer het pand weer veilig en konden de sporters terugkeren.

Het incident volgt op een week van spanningen in het olympische dorp. Diverse teams, waaronder dat van Australië, hebben geklaagd over de gebouwen waar ze tijdens de Spelen worden gehuisvest.

Deze zijn nog niet klaar of ronduit smerig. Daarom moesten sommige sporters een paar dagen in hotels slapen.

Video: Chef de mission Australië over brand in dorp atleten

Bewakers

De Braziliaanse overheid heeft vrijdag het particuliere beveiligingsbedrijf ontslagen dat bij de ingang van het olympische dorp de screenings van alle gasten zou moeten doen. De organisatie zou bij het begin van de spelen 3.400 bewakers hebben voorbereid. Maar het bedrijf liet vrijdag dat er op dit moment pas 500 bewakers inzetbaar zijn.

Justitieminister Alexandre Moraes liet weten dat voor dit werk nu federale agenten en gepensioneerde rechercheurs worden ingezet. De overheid gaat het bedrijf, Artel, aansprakelijk stellen voor de extra kosten. "Incompetent en onverantwoordelijk", noemt Moraes het niet leveren van de beloofde beveiligers. "Maar de Spelen zullen er niet onder lijden."

Misdaadgolf

De beveligers hoeven zich trouwens niet bezig te houden met de bewaking van het olympische dorp. Hiervoor zet Brazilië al 85.000 soldaten in. Dit zijn twee keer zoveel soldaten als tijdens de Olympische Spelen in Londen in 2012. Het land heeft de afgelopen jaren veel last van een misdaadgolf.

Bovendien is het aantal misdrijven tegen buitenlanders toegenomen als gevolg van de zware economische crisis waar het land in verkeert. Daarnaast is de senaat bezig met een afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff, die ook van fraude wordt verdacht. 

Lees meer over:
Tip de redactie